در سه صورت اگر بدن یا لباس نمازگزار نجس باشد، نماز او صحیح است 1. آنکه به واسطه زخم یا جراحت یا دملی که در بدن اوست لباس یا بدنش به خون آلوده شده باشد 2. آنکه بدن یا لباس او به مقدار کمتر از درهم به خون آلوده باشد 3. آنکه ناچار باشد با بدن یا لباس نجس نماز بخواند و در دو صورت اگر فقط لباس نمازگزار نجس باشد نماز صحیح است اول: آنکه لباس‌های کوچک او مانند جوراب و عرق چین نجس باشد دوم: آنکه لباس زنی پرستار بچه است نجس شده باشد. (توضیح المسائل امام خمینی(ره), م848



سوال: اگر هنگام نماز خواندن ادرار داشته باشیم نمازمان باطل می‌شود؟

در نماز، رعایت برخی از امور، لازم و ضروری است که از آن به واجبات نماز تعبیر می‌شود، همچنین رعایت برخی از کارها، بهتر و خوب است که رعایت آن موجب ثواب بیشتر برای نمازگزار می‌شود، البته اگر رعایت نشود ضرری به نماز نمی‌زند، از این امور به مستحبات نماز تعبیر می‌شود، برخی از امور نیز ترک و نبودشان بهتر از بودنشان است که اگر وجود پیدا کنند موجب کم شدن ثواب نماز می‌شوند که از آنها به مکروهات در نماز تعبیر می‌شود.
برخی از مکروهات نماز عبارت‌اند از: 1. گرداندن صورت به مقدار کم به طرف راست یا چپ، 2. بستن چشم‌ها، 3. گرداندن چشم به چپ و راست، 4. فوت کردن محل سجده، 5. خمیازه کشیدن، 6. بازى کردن با ریش یا دست، 7.  داخل هم کردن انگشتان، 8. آب دهان انداختن، 9. گرفتن آب بینى و خلط سینه، 10. نگاه کردن به خط قرآن یا کتاب یا خط انگشترى و هرکار دیگرى که خضوع و خشوع را از بین ببرد، 11. نماز خواندن در حال غلبه‌ خواب، 12. نماز خواندن در حال غلبه و فشار ادرار یا مدفوع، بلکه فشار باد معده. (بهجت، محمد تقى‌، رساله توضیح المسائل،‌ ص 186(
غیر از اموری که ذکر نمودیم مکروهات دیگرى هم در کتاب‌هاى مفصّل ذکر شده است، جهت اطلاع بیشتر به آنها رجوع نمایید. (قمّى، شیخ عباس‌، الغایة القصوى فی ترجمة العروة الوثقى،‌ محقق و مصحح: اسد اللهى‌فرد‌، على رضا، ج 2، ص 20 – 21(
بنابر این، فشار ادرار هنگام نماز خواندن از مکروهات در نماز است، که موجب کم شدن ثواب نماز می‌شود، ولی نماز را باطل نمی‌کند.

سوال: برای مردان و زنان جهت خواندن نماز چه میزان از بدن خود را واجب است بپوشانند؟

 جواب: مرد باید در حال نماز اگر چه کسی او را نمی‌بیند عورتین خود را بپوشاند و بهتر است از ناف تا زانو را هم بپوشاند و باید در موقع نماز بدن و موی زن به جز دست‌ها تا مچ وپاها تا مچ و گردی صورت تمام بدن پوشیده باشد. (توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, م788 و789)

سوال: لباس نمازگزار چند شرط دارد آنها را نام ببرید؟

 جواب: لباس نمازگزار شش شرط دارد: 1. آنکه پاک باشد 2. آنکه مباح باشد 3. آنکه از اجزاء مردار نباشد 4. آنکه از حیوان حرام گوشت نباشد 5و6. آنکه اگر نمازگزار مرد است لباس او ابریشم خالص و طلا بافت نباشد. (توضیح المسائل دوازده مرجع, ج1, م798)
سوال: مواردی که لازم نیست بدن و لباس نمازگزار پاک باشد را نام ببرید؟
 جواب: در سه صورت اگر بدن یا لباس نمازگزار نجس باشد، نماز او صحیح است 1. آنکه به واسطه زخم یا جراحت یا دملی که در بدن اوست لباس یا بدنش به خون آلوده شده باشد 2. آنکه بدن یا لباس او به مقدار کمتر از درهم به خون آلوده باشد 3. آنکه ناچار باشد با بدن یا لباس نجس نماز بخواند و در دو صورت اگر فقط لباس نمازگزار نجس باشد نماز صحیح است اول: آنکه لباس‌های کوچک او مانند جوراب و عرق چین نجس باشد دوم: آنکه لباس زنی پرستار بچه است نجس شده باشد. (توضیح المسائل امام خمینی(ره), م848)
چند استفتاء از آیة الله خامنه ای دام ظله:

سوال: آیا مى‌شود نماز مستحب را به نماز جماعت اقتدا کرد؟

جواب: صحیح نیست.

سوال: آیا جایز است کسى که نماز قضا دارد، نماز مستحب بخواند؟

جواب: مانعى ندارد.

سوال: تکرار اذکار چه طورى باعث بطلان نماز مى‌شود؟

جواب: تکرار اذکار نماز اگر به حدّ وسواس برسد، نماز را باطل مى‌کند.

سوال: شخصی نیت نماز شکسته می‌کند ولی در نماز قصد اقامت ده روز می‌کند حال حکم این نماز و نمازهای دیگر این شخص چیست؟

جواب: اگر مسافر به نیّت این که نماز را شکسته بخواند مشغول نماز شود و در بین نماز تصمیم بگیرد که ده روز یا بیشتر بماند باید نماز را چهار رکعتى تمام نماید.

سوال: اگر بعد از نماز متوجه شوند که از اول نماز جماعت، اتصال صفوف برقرار نبوده است، نماز نمازگزاران چه حکمى دارد؟

جواب: در فرض سوال نماز آنها صحیح است.

سوال: در چه شرایطى مى‌توان با کفش نماز خواند؟

جواب: اگر مانع رسیدن انگشت شست پا باشد، جایز نیست مگر در نماز خوف.

سوال: آیا مى‌توان در نماز ادا به امام جماعتى که نماز قضا را بجا مى‌آورد، اقتدا کرد؟

جواب: اگر نماز قضاى حتمى باشد، مانع ندارد.

سوال: بلند کردن پاشنه پا در نماز چه حکمى دارد؟

جواب: فى نفسه اشکال ندارد مگر اینکه با استقرار در نماز منافات داشته باشد و یا صورت نماز بهم بخورد.